مجتمع پسران : ابتدایی 88959223 متوسطه 88959292  مجتمع دختران : 66578134

میکرولرنینگ دریچه ای برای آموزش در دنیای پر دغدغه

میکرولرنینگ دریچه ای برای آموزش در دنیای پر دغدغه
خلاصه

انسان امروزی بیش از هر زمان دیگری با کمبود زمان مواجه است. در این حال بروز دغدغه های مختلف امکان تمرکزهای طولانی مدت را تا حد بالایی محدود کرده است. در این شرایط بهترین راهکار برای ارتقای سیستم آموزشی استفاده از شیوه ای است که در کوتاه ترین زمان ممکن بیشترین اطلاعات را در اختیار افراد بگذارد. علاوه بر این فراگیران باید از هر نقطه و به هر وسیله ای امکان دسترسی به محتوای آموزشی را داشته باشند. افزایش تقاضا برای ایجاد یک شیوه آموزشی نوین منجر به روی کار آمدن روندهای جدید در آموزش آنلاین و همین طور سیستم های مدیریت آموزش آنلاین شده است. یکی از مؤثرترین راهکارهای موجود میکرولرنینگ است.

9 12 99

میکرولرنینگ دریچه ای برای آموزش در دنیای پر دغدغه

 
انسان امروزی بیش از هر زمان دیگری با کمبود زمان مواجه است. در این حال بروز دغدغه های مختلف امکان تمرکزهای طولانی مدت را تا حد بالایی محدود کرده است. در این شرایط بهترین راهکار برای ارتقای سیستم آموزشی استفاده از شیوه ای است که در کوتاه ترین زمان ممکن بیشترین اطلاعات را در اختیار افراد بگذارد. علاوه بر این فراگیران باید از هر نقطه و به هر وسیله ای امکان دسترسی به محتوای آموزشی را داشته باشند. افزایش تقاضا برای ایجاد یک شیوه آموزشی نوین منجر به روی کار آمدن روندهای جدید در آموزش آنلاین و همین طور سیستم های مدیریت آموزش آنلاین شده است. یکی از مؤثرترین راهکارهای موجود میکرولرنینگ است.
 

میکرولرنینگ چیست؟!

میکرولرنینگ (Micro-learning - خُردآموزی، میکرویادگیری و یا یادگیری خُرد) به نوعی آموزش اطلاق می شود که در آن مفاهیم آموزشی به ساده ترین شکل ممکن و به اندازه کوچک در اختیار فراگیر گذاشته می شوند. در این حالت محتوای آموزشی به شیوه ای در نظر گرفته شده است که قابل هضم باشد و مهمترین نکات را به سادگی هرچه تمام تر در اختیار فراگیران قرار دهد.
آموزش های مبتنی بر میکرولرنینگ یک هدف واحد را در نظر گرفته اند و تمام تمرکز خود را روی دستیابی به این هدف اولیه معطوف کرده اند. در همین راستا برگزارکنندگان دوره های میکرولرنینگ یک مبحث آموزشی را به بخش های کوتاهی تقسیم می کنند و به فراگیر اجازه می دهند که در زمان مورد نظر و با توجه به میل باطنی خود بخشی از آموزش را برای یادگیری در نظر بگیرند.
اگرچه از دیرباز مفهوم آموزش در بخش های کوچک و قابل هضم مطرح بوده است، اما این شیوه در آموزش مهارت ها به دانش آموزان، دانشجویان و یا حتی کارکنان سازمان ها نقش مهمی را ایفا می کند. خوشبختانه امروزه شاهد استقبال بی سابقه افراد از این شیوه آموزشی هستیم. در ادامه برخی از ویژگی های این رویکرد آموزشی ارائه گشته است.
 
 

ویژگی های میکرولرنینگ

وقتی صحبت از این شیوه آموزشی در کلاس آنلاین به میان می آید، اولین چیزی که به ذهن شنونده می رسد، کلاسی است که تمرکز خود را روی آموزش مباحث کوتاه گذاشته است؛ اما این تنها ویژگی برجسته این سیستم آموزشی نیست. برخی از ویژگی های مهم و موثر این رویکرد عبارتند از:
 
  1. فراگیر در هر لحظه یک مفهوم را می آموزد!
هدف از آموزش، ایجاد یک مهارت در فرد یا کسب دانشی خاص است. نرم افزار­ های آموزش الکترونیکی اهداف متعددی را در نظر دارند. این در حالی است که در میکرولرنینگ هر بار روی آموزش یک مفهوم خاص تمرکز می شود. به این ترتیب باید گفت فراگیران پیش از آنکه قدم به مرحله بعدی بگذارند به وضوح متوجه مبحث آموزشی فعلی می شوند و آن را به خوبی درک می کنند.
 
  1.  فراهم کردن اطلاعات مشخص و هدفمند
دو نوع اطلاعات در انواع شیوه های آموزشی به کار گرفته می شود. نوع اول اطلاعاتی است که باید بدانید و نوع دوم اطلاعاتی است که بهتر است آنها را بدانید. سیستم های مدیریت یادگیری آنلاین سنتی هر دو نوع اطلاعات را در دوره آموزشی خود در نظر می گیرد. این در حالی است که اطلاعاتی که در میکرولرنینگ ذکر می شوند، غالباً از نوع اطلاعاتی هستند که باید از آنها اطلاع داشته باشید. همین امر سبب شده است که آموزش های ارائه شده در این سیستم آموزشی مهمترین نکات را به فراگیران انتقال دهند. این امر تا حد زیادی فراگیر را از سردرگمی نجات می دهد؛ چراکه دیگر مجبور نیست بین انتخاب آنچه مهم است و آنچه از اهمیت چندانی برخوردار نیست، تمایز قائل شود. به این ترتیب هرگز با اطلاعات مازاد فراگیر را بمباران نمی کنید و به او اجازه می دهید که اطلاعات مورد نیاز را در اختیار داشته باشد.
 
 
  1. اوج زمان یادگیری را هدف قرار دهید!
فرقی نمی کند که محتوای آموزشی مورد نظر شما در قالب ویدئو منتشر شده است یا محتوای متنی، تنها نکته مهم این است که میکرولرنینگ باید به گونه ای در نظر گرفته شود که حداکثر 10 دقیقه از زمان فراگیر را به خود اختصاص دهد. در بسیاری از موارد زمان مورد نظر از این نیز کمتر است. به یاد داشته باشید که همین امر سبب شده است افراد بیشتری از این شیوه آموزشی استقبال کنند. چراکه اوج زمان یادگیری در فراگیران امروزی به شدت کاهش پیدا کرده است و این بازه زمانی، حداکثر زمانی است که قادر به جلب توجه فراگیران خواهید بود.
 
  1.  نقش تلفن های همراه
به یاد داشته باشید نیازی نیست که برای کسب اطلاعات مورد نیاز به سراغ لپ تاپ یا رایانه شخصی خود بروید. معمولاً تمامی میکرولرنینگ ها به گونه طراحی می شوند که فراگیر قادر باشد از طریق گوشی تلفن همراه نیز از محتوای آموزشی استفاده کند. به این ترتیب باید دوره آموزشی به گونه ای طراحی شود که در تبلت ها، گوشی های هوشمند و لپ تاپ ها به خوبی نمایش داده شود. به این ترتیب فراگیر قادر است در کوتاه ترین زمان ممکن از این آموزش های موجز و مختصر استفاده کند.
 
  1. فرمت های متفاوت را در نظر بگیرید!
میکرولرنینگ همواره مانند دوره های آموزش آنلاین سنتی عمل نمی کند. تدریس آنلاین در این شیوه به شکل کاملاً مستقل عمل می کند. از منابع و الگوهای متفاوتی نیز برای آموزش استفاده می شود. به عنوان مثال، ممکن است در دوره آموزشی از تصاویر اینفوگرافیک، پادکست ها، آزمون ها و انیمیشن ها نیز استفاده شود. استفاده از محتوای متنوع از جمله عواملی است که تا حد زیادی علاقه و انگیزه را در فراگیران ایجاد می کند و تدریس مجازی را به مراتب شیرینتر خواهد کرد.
 
  1. مراحل متفاوت یادگیری
این شیوه آموزشی در مراحل متفاوتی از چرخه یادگیری به کار گرفته می شود. زیبایی این شیوه آموزشی در این است که باید بتوانید از این دوره به عنوان مکانیزمی برای انتقال اطلاعات یا تلفیق آن با استراتژی های آموزشی خود استفاده کنید. به این ترتیب در هر مرحله ای از آموزش قادر به استفاده از این شیوه آموزشی هستید. به عنوان مثال، با استفاده از این شیوه قبل از برگزاری دوره آموزشی، با برگزاری یک آزمون سطح دانش اولیه فراگیران را تعیین کنید و به آنها نشان دهید که در طول دوره چه اطلاعاتی را کسب می کنند.
 
  1. میکرولرنینگ را به تنهایی به کار ببرید یا به عنوان بخشی از یک سیستم مدیریت آموزشی دیگر؟!
این آموزش های کوتاه و مختصر را به عنوان یک شیوه آموزشی در نظر بگیرید یا در کنار آن از ماژول های دیگری نیز برای فهم بهتر موضوع استفاده کنید. مدت زمان کوتاه در کنار اطلاعات هدفمند، پشتیبانی بالا و امکان دسترسی از دستگاه های متفاوت این شیوه آموزشی را به راهکار مناسبی برای یادگیری بدل کرده است.
 
 
  1. آموزش های مختصر و مفید
میکرولرنینگ نام خود را از همین قابلیت می گیرد. همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، این شیوه آموزشی به مهمترین و ارزشمندترین اطلاعات موجود در موضوع مورد نظر اشاره می کند و به این ترتیب در کمترین زمان ممکن بیشترین اطلاعات را با مخاطب در میان می گذارد.
 
  1. سرعت بالا
میکرولرنینگ برای کسانی که قصد دارند در حین آموزش، موضوع مورد نظر را بهتر درک کنند، بسیار مناسب است. به عنوان مثال، تصور کنید گروهی از افراد نیاز دارند که مهارت یا اطلاعاتی را پیش از برگزاری یک دوره آموزشی مهم بیاموزند. در این حالت بهترین راهکار ممکن، استفاده از آموزش های موجود در سیستم میکرولرنینگ است.
به این ترتیب در کمترین زمان ممکن بیشترین اطلاعات را در اختیار افراد می گذارید و دانش آنها را ارتقا می دهید. میکرولرنینگ هر زمان که به آن نیاز داشته باشید در دسترس شما خواهد بود. اگر نیاز به بازبینی و مرور آموخته های خود دارید نیز این شیوه آموزشی برای شما مفید خواهد بود.
 
این شیوه آموزشی از تنوع بسیاری بالایی برخوردار است. برخلاف طول دوره آموزشی، این دوره، از منابع و استراتژی های متنوعی برای آموزش استفاده می کند. به عنوان مثال، در این دوره از ویدئوهای کوتاه، فلش کارت، آزمون های کوتاه، اینفوگرافی ها و پادکست ها استفاده می شود.
 
  1. تعاملی بودن
کوتاه بودن این شیوه آموزشی به این معنی نیست که این دوره آموزشی، تعاملی نیست. میکرولرنینگ به شیوه ای طراحی می شود که امکان تعامل با فراگیران را در همین بازه زمانی کوتاه نیز میسر کند. به عنوان مثال، در این دوره از شبیه سازی، فعالیت های کوتاه استفاده می شود؛ در مواردی فراگیر باید با پاسخ به چند پرسش کوتاه در مورد یک مفهوم در اجرای دوره مشارکت کند.
 
  1. قابل هضم بودن
به یاد داشته باشید که آنچه منجر به استفاده از مطالب کوتاه، موجز و مختصر شده است این است که چنین مفاهیمی به گونه ای تقسیم بندی شده اند که در یک بازه زمانی کوتاه مدت در ذهن فرد بنشینند و به سادگی از خاطر او پاک نشوند. زمان اوج بازده یادگیری در انسان بسیار کوتاه است؛ هنر میکرولرنینگ استفاده از این بازه کوتاه به بهترین شکل ممکن است.
 
 

دیدگاه کاربران
(مورد نیاز)
(مورد نیاز)